Sayfalar

15 Eylül 2012 Cumartesi

Hayırlarda Yarışın

     İnsanlar hayatları boyunca girdikleri her işte diğer insanlar ile bir yarış içindedir. Daha çok para kazanmak, daha iyi bir okulda okumak, insanların itibarlı olmak ve bunlar gibi sayısı arttırılabilecek yüzlerce örnek. Hayatın her noktasında bu mücadeleyi görürüz.
   
     Allah'da Kur'an'ı Kerim'de Bakara Suresi 148. ayette insanlara hayırlarda yarışın diye emreder.

وَلِكُلٍّ وِجْهَةٌ هُوَ مُوَلِّيهَا فَاسْتَبِقُواْ الْخَيْرَاتِ أَيْنَ مَا تَكُونُواْ يَأْتِ بِكُمُ اللّهُ جَمِيعًا إِنَّ اللّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
Ve li kullin vichetun huve muvellîhâ festebikûl hayrât(hayrâti), eyne mâ tekûnû ye’ti bikumullâhu cemîâ(cemîan), innallâhe alâ kulli şey’in kadîr(kadîrun).

Herkesin (her toplumun) yüzünü çevirdiği bir yön vardır. Öyleyse hayırlarda yarışınız. Her nerede olursanız, Allah sizleri bir araya getirecektir. Şüphesiz Allah, her şeye güç yetirendir.



     İnsanların insanları yarıştırması ile Allah'ın insanları yarıştırması arasında ise Allah'ın yüceliğini gösterir farklar vardır. Şöyle ki ;

-Dünyevi yarışlarda genelde bir kazanan olur. Hayırlı işlerde girilen yarışların ise kazananı çoktur.

-Dünyevi yarışlarda haset ve kıskanma olurken, hayırlı işlerde yarışlarda ise takdir ve imrenme olur.

-Dünyevi yarışlarda insanlar birbirlerinin önünü kesip, morallerini bozarken, inananlar birbirlerini teşvik ve motive ederler.

(Emre Dorman, Kur'an'ın Temel Emir ve Yasakları Kitabından).




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder